Friday, March 14, 2008

Ψάχνοντας για σπίτι: Ζήτημα πρώτο

Ζήτημα Πρώτο: Ενοίκιο ή αγορά;

Ενοίκιο:
  • + Χαμηλή δέσμευση: Όποτε θέλεις, την κάνεις.
  • + Το ενοίκιο είναι σαφώς μικρότερο από τη δόση αποπληρωμής ενός δανείου για το ίδιο σπίτι.
  • - Τα χρήματα του ενοικίου απλά χάνονται στην τσέπη του ιδιοκτήτη.
Αγορά:
  • + Ό,τι κι αν γίνει, στο τέλος σου μένει το σπίτι.
  • + Κι αν αλλάξεις γνώμη στην τελική, μπορείς πάντα να το πουλήσεις ή να το νοικιάσεις.
  • - Πολύ μεγάλη δέσμευση ένα δάνειο για 25-30 χρόνια.
  • - Υψηλά επιτόκια (=> τελικά πληρώνεις και ένα βουνό τόκους)
Για κάποιον που βρίσκεται σ᾽ ένα μεταβατικό στάδιο της ζωής του, δε νομίζω ότι το καλύτερο είναι μια μακρόχρονη δέσμευση με ένα μεγάλο ποσό δανείου.

Έτσι καταλήγουμε: Ενοίκιο. Στην αρχή, τουλάχιστον.

4 comments:

moukelis said...

Βασικά επειδή αγόρασα πρόσφατα σπίτι και έχω κοιτάξει και τα δάνεια,αν πάρεις ένα λογικό ποσό,π.χ. γύρω στα 70.000 ευρώ,από κάπου σαν το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο,η δόση έρχεται το ίδιο με το ενοίκιο.Εμένα μου είχαν πει για αυτό το ποσό 320 ευρώ δόση δανείου,που ερχόταν στα ίδια με το μηνιαίο ενοικιο.Αλλά συμφωνώ ότι είναι πολλά τα χρόνια...

moukelis said...

Ξέχασα να πω καλημέρα.
Καλημέρα! :@)

Ντροπαλός said...

Εάν το δούμε δε μακροπρόθεσμα, όπου και οι αξίες των σπιτιών ανεβαίνουν ή και κατεβαίνουν η επιλογή γίνεται ακόμα περιπλοκότερη.
Αλλά, όπως λένε το σπίτι είναι πάντα σπίτι (κυρίως το πρώτο, που καλύπτει βασικές ανάγκες. Τα άλλα είναι είτε εξοχικά είτε επενδύσεις)

zero2one said...

@moukelis:

Καλημέρα!

Βασικά, αν είναι να πάρω σπίτι, θέλω ένα καινούριο, και σαφώς σε μια ήσυχη περιοχή (π.χ. Χαλάνδρι, Γέρακας), οπότε μιλάμε για _πολλά_ λεφτά, άνω των διακοσίων χιλιάδων.

Εκ των πραγμάτων, δεν παίζει, καθώς τα διαθέσιμά μου είναι περίπου το ...ένα δέκατο (-: Σε 3-4 χρόνια που θα είμαστε (ελπίζω) δύο και θα έχουμε και λίγο περισσότερα στην άκρη, το ξανασυζητάμε. Εξ ου και η προσωρινή λύση του ενοικίου.

@ντροπαλός:

Καλές περιοχές είναι σίγουρα αυτές που είναι υπό ανάπτυξη, χωρίς να έχουν κορεστεί ακόμα. Σε γενικές γραμμές βέβαια, ένα σπίτι είναι πάντα μια όχι κακή μακροπρόθεσμη επένδυση.